De tuin is een levende en steeds veranderende ruimte. Het is een buitenkamer waar je dagelijks doorheen loopt, waar je ’s zomers in leeft en waar je alle seizoenen vanuit je huis naar kijkt.
Met een goed doordacht plan voor indeling, beplanting en materiaalgebruik kun je daar het hele jaar van genieten.

Naast je eigen wensen en voorkeuren heb je te maken met bepalende factoren zoals bodemsoort, grondwaterstand, licht en schaduw, budget en de beschikbare middelen (tijd/geld) voor het onderhoud.

Een rijtje met overwegingen voor je begint:

 • functies/gebruik van de tuin
 • logische routing
 • breedte, diepte en hoogte,
 • vorm, structuur en kleur
 • sfeer
 • materiaalgebruik
 • zichtlijnen
 • privacy/inkijk
 • 4 seizoensbeleving
 • contrasten en harmonie
 • afwisseling in donker en licht
 • beweging (stengels, bladeren en dieren)
 • budget

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
Het ontwerpen van een tuin begint met wederzijds vertrouwen en inspiratie.
Hiervoor leent een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij je thuis zich prima. We kunnen elkaar dan wat beter leren kennen, bekijken de huidige tuinsituatie, je wensen en dromen en de mogelijkheden.
En als je wilt maak ik vervolgens een offerte voor het ontwerp. Voor dit gratis gesprek reken ik buiten een straal van 20 km rond Eindhoven een vergoeding van 0,19ct/km.

Inventarisatie
Als je akkoord gaat met de offerte heb ik een nauwkeurige plattegrond van de tuin nodig. Indien nodig kom ik de tuin opmeten. Ook worden eisen en wensen en, indien van toepassing, de bestaande bomen, overige beplanting en de context in kaart gebracht.

Schetsontwerpen
Met alle verzamelde gegevens ga ik aan de slag. Het begint als met een trechter bovenin; om de mogelijkheden zo breed mogelijk te onderzoeken maak ik doorgaans verschillende conceptplannen. Deze illustreer ik met sfeerbeelden en doorsnedes voor een heldere beeldvorming.

Tijdens een tweede overleg worden  de concepten besproken. Als duidelijk is welke kant het uit moet werk ik het concept verder uit tot ‘n ontwerp met plattegrond, doorsnedes en sfeerbeelden. De beplanting wordt uitvoerig in beeld gebracht en er volgt een derde overleg met presentatie van het ontwerp.

Definitief ontwerp
Alle aanvullingen en opmerkingen uit dit laatste overleg verwerk ik tot een definitief ontwerp. Dit bestaat uit een gedetailleerde ontwerptekening, beplantingsplan, doorsnedes en eventueel technische tekeningen.
In het beplantingsplan staat precies welke planten waar komen en in wat voor plantverband.
Een bestellijst voor alle benodigde planten wordt geleverd en eventueel een lijst met informatie over hun verzorging.
Indien nodig maak ik een plan van aanpak voor alle te verrichten werkzaamheden op een rij.

Aanleg en nazorg
Om er zeker van te zijn dat het plan ook zo wordt uitgevoerd zoals het bedoeld is assisteer ik graag tijdens de aanleg door uzelf of een hovenier. 

Controle
De tuin na aanplant is veelbelovend en kan het eerste seizoen al flink groeien maar heeft tijd nodig om volwassen te worden. Voor vaste planten duurt dit 1 a 3 jaar, heesters en bomen hebben veel meer tijd nodig. Een jaar na aanleg is een goed moment om te kijken of alle planten goed zijn aangeslagen.

Als je tuin niet vraagt om een geheel nieuw ontwerp maar wel een lik verf nodig heeft kan een beplantingsplan een goed idee zijn. Het beplantingspalet bepaalt veel van de sfeer maar ook of je tuin gedijt zonder al te veel kunst- en vliegwerk.

Mijn ‘gereedschapskist’ bestaat uit de planten, heesters en bomen die ik ken uit een lange tijd van ervaring en mijn werk op kwekerij De Hessenhof. Hierdoor weet ik wat ze aankunnen.

Het is als het werk van een schilder die werkt met levende materialen; de planten, heesters en bomen. Je tuin is als een levend schilderij met vele gezichten waar je naar kijkt, waar je in leeft en waarin het hele jaar wat te beleven valt; bloemen, bladeren, takken, bottels, kleur, beweging, enz.

Een schaduwrijke tuin hoeft geen pech te zijn maar veeleer een kans ! De kans om een bijzondere en sfeervolle plek te maken van je tuin. Waar je kunt genieten van het bewegelijke spel van gefilterd zonlicht en van de koele schaduw.

Veel meer planten dan je misschien denkt groeien en bloeien juist in de schaduw en er is oneindig veel variatie mogelijk door middel van textuur en vorm. Denk bijvoorbeeld aan de bostuin en de stinzentuin.

Spelen in de natuur is heerlijk en het levert een van de belangrijkste  bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Natuur beleven begint op een groen schoolplein, iedere dag weer!  Spel en natuur verbindt en het maakt leren ‘natuurlijk’. In een uitgekiend ontwerp voor een spannend leer- en speellandschap kunnen kinderen naar hartelust klimmen, rennen, bouwen, modderen en experimenteren. Er zijn heel wat elementen die kunnen worden gebruikt; relief, boomstammen, water, zand, leem en stenen, struikhuisjes, hutten en holletjes, (vogel) bosjes, bloemen, kruiden, groenten en fruit, enz. De Tuinen van Kaat heeft ervaring met het ontwerpen van speelnatuur.

Neem contact op over de mogelijkheden van een natuurlijke speelplaats op uw locatie.