Locatie: Nuenen
Oppervlakte: 120m2
In opdracht van: particulier
Uitvoering: in eigen beheer
Ontwerp:2017
Uitvoering: 2018

Situatie: de tuin van deze twee onder een kap-woning lag er kaal bij na de verhuizing en vroeg om een nieuw plan. Enkel een notenboom en een terras direct aan het huis.

Ontwerp: De wens bestond vooral uit veel bloemen en een plek voor de trampoline.
Onder de notenboom is het heerlijk zitten op een klein cirkelvormig terras. De trampoline vormt een tweede cirkel en de aanleg van een lange bloemenborder langs de rand van de tuin vormt met zijn boog een grote derde cirkel in het midden en onttrekt de trampoline aan het zicht. De border ligt pal voor de tuindeuren en is daarom vanuit de woning optimaal zichtbaar. Langs de andere zijkant van de tuin vormt een lange pergola de verbinding tussen ‘n houten berging en de zij-ingang van de tuin. Weelderige klimplanten brengen nog meer kleur en geur en ontnemen het zicht op de buren. De pergola wordt voorjaar 2020 pas aangelegd en foto’s volgen nog. 

Locatie: Eindhoven
Oppervlakte: 250m2
In opdracht van: particulier
Uitvoering: i.s.m. Thomas Hoedjes
Ontwerp:2017
Uitvoering: 2018

Situatie Van een voormalige vrijstaande woning met artsenpraktijk lag de tuin er al 25 jaar hetzelfde bij: een versleten gazon met her en der wat kwijnende bomen en een vergraste strook die ooit border was. De wens was een kleurige bloemenborder en niet te veel onderhoud.

Concept Uit een 10-tal concepten werd een schets gekozen en uitgewerkt; meer intimiteit in de tuin zonder het contact met de straat te verliezen. Het centraal gelegen ronde gazon vormt een open ruimte. Aan de straatkant zorgt een rand van bloeiende heesters van wisselende hoogte voor meer beslotenheid en de juiste relatie tussen prive en openbaar. Een uitbundige bloemenborder langs het pad naar de voordeur vormt een feestelijke uitnodiging. De beplanting is zo gekozen dat ze sterk is, lang bloeit en goed gedijt op deze locatie. Van maart t/m oktober bloeit er altijd iets in deze tuin. Het absolute hoogtepunt ligt tussen mei en augustus.

Locatie: omgeving Eindhoven
Oppervlakte: 1800m2
In opdracht van: particulier
Uitvoering: i.s.m. Thomas Hoedjes
Ontwerp:2018
Uitvoering: 2019

Situatie  Een grote tuin in een villawijk was uit zijn voegen gegroeid, overschaduwd en had achterstallig onderhoud. Het symmetrische grondplan voldeed in het platte vlak nog steeds prima en de kap van 11 bomen zorgde voor licht en ruimte.
Concept  Een verrassende, intieme, speelse en kleurrijke ‘open plek in het bos’.
Ontwerp  Voor de borders werd een geheel nieuw beplantingsplan gemaakt met een kleurrijk palet van lang bloeiende vaste planten, rozen en heesters. Bestaande Rhododendrons werden verplaatst naar de randen om de intimiteit van ‘open plek in het bos’ te versterken. Achter het gazon werd een rechthoekige tuinkamer omgevormd tot boomgaard met een wilde bloemenweide. De beplanting werd gekozen op basis van hun associatie met een open plek in het bos op zandgrond. Aan de voorzijde werd de formele opzet vervangen door een losse groep kleine bloeiende boompjes. Deze vormen een halfopen dak naar de voordeur. De zij- ingang kreeg een sobere Japanse uitstraling. Het terras achter de woning werd opnieuw bij de tuin betrokken en tot een sfeervolle plek gemaakt. Gezeten naast een mooie bloeiende boom heb je een fantastisch uitzicht op ‘de open plek in het bos’.

Locatie: Utrecht
Oppervlakte: 50m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp:2017
Uitvoering: 2019

Situatie  In deze Utrechtse rijwoning is een jong stel komen wonen die de tuin willen aanpakken. De huizenblokken liggen dicht op elkaar en er is weinig opgaand groen. De keuken krijgt een uitbouw, voor tuinspullen komt er een tuinkast en de containers moeten uit het zicht.

Beplanting  Om het uitzicht te vergroenen en zo efficiënt mogelijk met de ruimte om te gaan worden 3 lei appels geplaatst tegen de achter- en zijwand. De lage beplanting  in een puntvorm laat ruimte vrij voor het pad naar de toegangspoort én een bankje in de ochtendzon tegen de rechter schutting.  Siergras in de border zorgt voor een fijne waas boven de vaste planten. Over de tuinkast wordt een weelderige Clematis geleid en langs de wand is plaats voor kruiden in de zon. De planten zijn sterke soorten, al dan niet eetbaar, en zorgen voor een lange bloeiperiode. En er is ook nog plek voor een grote tafel om buiten te eten!

Locatie: Boerderij de Cinquant, Haps
Oppervlakte: 21ha
In opdracht van: HVHL
Ontwerp:2017

Situatie:

 

Ontwerp: 

Locatie: Gemeente leusden
Opdrachtgever:LOS Stad om Land
Ontwerp: 2016
Uitvoering: 

In opdracht van Buro LOS Stad om Land maakte ik deze visualisaties ter ondersteuning van de  omgevingsvisies die zij ontwikkelen voor de Gemeente Leusden. Er wordt gewerkt aan een visie voor het landelijk gebied en een voor het stedelijk gebied.
De eerste twee beelden visualiseren een wintertuin in het stedelijk gebied, het derde beeld gaat over de ontwikkeling van een ‘belevings/avonturen’gebied buiten de stad.

Locatie: Kanaalpark ’s Hertogenbosch
Oppervlakte:

Ontwerp:
2016
Uitvoering: 

In het vrij recent ontwikkelde Kanaalpark, tegenover stadsboerderij ‘Eyghentijds’ wil de gemeente ’s-Hertogenbosch graag een speelnatuurbos ontwikkelen. Tijdens de Nationale Boomfeestdag van 2016,
werden hier 5.000 bomen en struiken geplant. Hoe mooi zou het zijn als dit stukje van het park uit kan groeien tot een grote natuurspeelplek! Met dichte en open plekken, heuveltjes en dijkjes, waar je kunt rennen, graven en klimmen, hutten bouwen en kikkervisjes vangen?

Locatie: Bossche Hoeve, ’s Hertogenbosch
Oppervlakte:
1ha
Ontwerp:
2016
Uitvoering: 
2017

De Bossche Hoeve is een inspirerende en groene ontmoetingsplaats voor jong en oud, een laagdrempelige multifunctionele ontmoetingsplek in de natuur, waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen samenwerken door middel van een publieke kinderboerderij en (stads-)tuin.

De vraag was om een deel in te richten als een natuurspeelplek voor kinderen.

Er wordt een ruig bosje aangeplant voor extra speelaanleiding. Een wilde bloemenweide vormt de overgang tussen de vijver en de slingerpaadjes sluiten aan op bestaande routes. Een ingegraven container en etage-zitplaatsen zorgen voor hoogteverschil. De vuurplaats en/of pizzaoventje maken het tot een avontuurlijke plek.

Locatie: Jan Evertsenplaats, Rotterdam
Oppervlakte:
4800m2
Ontwerp:
2016
Uitvoering: 

In het hart van Rotterdam zijn twee kleine groene plekken te vinden genaamd de Lijnbaanhoven. Ondanks de centrale ligging behoren de beide hoven nog nauwelijks tot het stedelijke weefsel. Tegelijkertijd is wel behoefte aan pocketparkjes, rustpunten en groen in de binnenstad. De hoven kunnen hierin op een nieuwe manier  een belangrijke rol gaan vervullen.
In deze opdracht is een herinrichtingsplan voor een van beiden; de Jan Evertsenplaats uitgewerkt.

Twee entrees bestaande uit grote spiraalvormige sculpturen in cortenstaal trekken de aandacht van de passanten en fungeren als uitnodiging. Het gebied krijgt twee sferen; een licht en open deel bestaande uit een grasveld met her en der een boom en een meer besloten deel dat bestaat uit bomen met onderbeplanting van groenblijvende heesters.

Volwassen bomen maken de schaalstap tussen de hoge flats en de menselijke maat. Het park zal voor een breed publiek aantrekkelijk moeten zijn en daarom tegen een stootje kunnen.
Alle seizoenen beleef je in het park: in het voorjaar is de magnolia in een zee van bolletjes een blikvanger.’s Zomers bloeien de heesters volop, gevolgd door herfstkleuren en geurende winterbloeiers.