Beplantingsplan

Het beplantingsplan kan onderdeel zijn van een tuinontwerp maar kan ook gemaakt worden om een bestaand deel van de tuin opnieuw ‘in de verf te zetten’.
Het maken van een goed beplantingsplan bepaalt niet alleen de sfeer in je tuin maar ook of de tuin gedijt zonder al te veel kunst en vliegwerk.
Mijn ‘gereedschapskist’ bestaat uit de planten, heesters en bomen die ik ken uit een lange tijd van ervaring en mijn werk op kwekerij De Hessenhof. Hierdoor weet ik wat de planten die ik gebruik aankunnen.
Met een goed plan valt er het hele jaar rond wat in de tuin te beleven; takken, bloemen, zaden, herfstkleur, bessen, bladcontrasten, beweging, enzovoort.
Het is als het werk van een schilder op zijn doek. Ik schilder met levende materialen, de planten, heesters en bomen. Het kan van alles worden; impressionistisch, romantisch, sober, abstract, natuurlijk of lekker wild. De tuin is als een levend schilderij met vele gezichten waar je zowel doorheen wandelt als naar kijkt vanuit je huis.

Schaduwtuin

Veel schaduw in je tuin kun je zien als pech maar waarom zou je het niet zien als een geweldige kans! De kans om een bijzondere en sfeervolle plek te maken van je schaduwtuin. Een plek om naar het bewegelijke spel van gefilterd zonlicht te kijken of lekker in de koele schaduw te zitten tussen planten die zich daar ook lekker voelen.

Zoals er een grote groep planten is die in de volle zon groeien en bloeien zo zijn er eindeloos veel die de schaduw verkiezen en ook veel aan kleur en structuur te bieden hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de bostuin, en stinzentuin.